11.9.09

Janteloven er, når sant skal sies, det nyttigste verktøyet vi har for å sile ut talentløse folk som tror de er noe. Og mange tror dette, at de er noe. Ta foreksempel realitystjerner. Eller jenter med litt over gjennomsnittet godt utseende (eller som tror det) som ønsker seg å bli supermodell eller glamourmodell. Dette er mennesker som tror de har noe i det offentlige søkelyds å gjøre uten å tilby noe. Men heldigvis kommer Janteloven til unnsetning. Beklager, sier Janteloven. Det du byr på har liten/nesten ingen/ingen allmen interesse.

Kvalitet vil alltid seire.

Redskapet Jantelov kommer også godt til nytte når produkter innen kunst skal vurderes. Jeg forbanner kunst som jatter med og har lært seg triks som får det til å minne om kunst. Janteloven tar også av seg folk som ikke har talent men selv tror det. Når disse menneskene til stadig får slette tilbakemeldinger på sine verk så er det fordi innholdet i deres arbeid ikke innehar den nødvendige kvalitet vi forventer av kunsten.

Janteloven er positiv og vi trenger den.

Et godt bevis på hvor godt Janteloven fungerer er at talentløse stadig forbanner Janteloven og ser på den som noe negativt og at Jantelovens holdninger står i deres vei. Godt. Prøv på nytt.

Noen ganger feiler Janeloven og slipper forbi talentløse. Men her er ganske ofte den talentløse så talentløs at de får en egen undeholdningsverdi ved å være i media og derfor tilbyr noe.